Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Dementiariskiä voi arvioida kysymällä potilaan vointia

Dementiariskiä voi arvioida kysymällä potilaan vointia

Lääkärit voivat mahdollisesti kartoittaa potilaansa dementiariskiä kysymällä minkälaiseksi potilas itse kokee terveydentilansa. Terveydentilansa huonoksi kokevat yli 65-vuotiaat ovat alttiimpia dementialle, vaikka heillä ei olisi lainkaan siihen viittaavia muutoksia, tuore ranskalaistutkimus osoittaa.

Ranskalaisten tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä tällä hetkellä terveiden dementiariskin selvittämiseen ei ole juurikaan keinoja.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja siihen osallistui runsaat 8 000 kotonaan asuvaa yli 65-vuotiasta. Osallistujia pyydettiin arvioimaan terveydentilaansa vuosina 1999–2001, minkä jälkeen heitä seurattiin lähes seitsemän vuoden ajan. Tänä aikana 620 sairastui dementiaan.

Kun osallistujien itsearvioita verrattiin sairastumisiin, dementiat olivat selvästi yleisempiä niillä, jotka olivat kokeneet terveytensä huonoksi tai korkeintaan kohtalaiseksi tutkimuksen alussa. Yhteys koski Alzheimerin tautia, mutta varsinkin verisuoniperäisiä dementioita.

Koettu terveys ennusti dementiaa etenkin, kun henkilö oli hyväkuntoinen ja hänen muistinsa ja muut kognitiiviset toimintonsa olivat kunnossa. Riski oli samaa luokkaa kuin masennuksen, joka on tunnettu dementian riskitekijä.

Huonoksi terveytensä kokevat sairastuvat myös sydän- ja verisuonitauteihin muita useammin, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Mahdollisesti tämä selittää nyt saatuja tuloksia.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011;77:1457–1464)
http://www.neurology.org/content/77/15/1457.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje