Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sairaalabakteereihin menehtyy vuosittain tuhansia eurooppalaisia

Sairaalabakteereihin menehtyy vuosittain tuhansia eurooppalaisia

Antibiooteille vastustuskykyiset sairaalabakteerit ovat merkittävä terveysongelma Euroopassa. Jos kehitys jatkuu nykyisenlaisena, sairaalabakteereista johtuvat infektiot ja kuolemat todennäköisesti vain lisääntyvät, eurooppalaistutkijat arvioivat. Suomen tilanne on silti hyvä.

Tutkijoiden arviot perustuvat laajaan 31 Euroopan maata kattavaan tutkimukseen, jossa selvitettiin kahden yleisen sairaalabakteerin vaikutuksia. Analyysi rajattiin MRSA-sairaalabakteereihin ja tietyille antibiooteille vastustuskykyisiin Escherichia coli -bakteereihin (ESBL). Yhteensä tietoja saatiin lähes 1 300 sairaalasta.

Analyysin perusteella vuonna 2007 MRSA-bakteerit aiheuttivat 28 000 bakteremiaa (eläviä bakteereita veressä), joihin menehtyi 5 500 potilasta. ESBL-bakteerit aiheuttivat puolestaan 15 000 bakteremiaa, ja niihin kuoli noin 2 700 potilasta. Eniten tapauksia sattui Britanniassa ja Ranskassa. Kyseiset sairaalabakteerit lisäsivät myös merkittävästi sairaalahoitoja ja hoitokustannuksia.

Tutkijoiden arvio on, että vuonna 2015 nämä kaksi sairaalabakteeria aiheuttavat lähes 100 000 verisuoni-infektiota ja 17 000 kuolemaa. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että kehitys jatkuu samanlaisena lähivuodet.

Suomessa sairaalabakteeritartunnat ovat yleistyneet, mutta tilanne on silti eurooppalaisittain hyvä. Uusia MRSA-tapauksia todetaan vuosittain noin 1 300, mutta ESBL-infektiot ovat harvinaisempia.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä PLoS Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS Medicine 2011;8:e1001104)
http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001106

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje