Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla E-vitamiini saattaa lisätä eturauhassyöpiä

E-vitamiini saattaa lisätä eturauhassyöpiä

E-vitamiinilisiä käyttävät miehet saattavat sairastua hieman muita helpommin eturauhassyöpään, yhdysvaltalaistutkijat varoittavat. Havainto on huolestuttava, sillä E-vitamiinin on ajateltu ehkäisevän eturauhassyöpää ja monet miehet syövät vitamiinivalmisteita.

Hiljattain myös useita muita ravintolisiä on epäilty haitallisiksi. Suurentuneeseen kuolleisuuteen on yhdistetty ainakin monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin käyttö. On tosin epävarmaa missä määrin yhteys johtuu itse valmisteista.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 35 000 yli 50-vuotiasta miestä sai 7–12 vuoden ajan päivittäin E-vitamiinia (400 IU), seleeniä, kumpaakin tai lumevalmistetta. Tutkimuksen alussa miehistä yhdelläkään ei ollut eturauhassyöpään viittaavia löydöksiä tai testituloksia.

Seurantatietojen analyysi paljasti uudet eturauhassyövät yleisimmiksi E-vitamiinia syöneiden ryhmässä. Heistä 620 sairastui kun lumeryhmäläisistä sairastui vain 529. Seurannan aikana sadasta E-vitamiinia käyttäneestä sairastui siis noin seitsemän ja sadasta verrokista noin kuusi.

Riskejä ei havaittu seleeni- eikä E-vitamiini-seleeniryhmissä.

E-vitamiinista on aika ajoin toivottu monien sairauksien ehkäisijää lähinnä sen antioksidatiivisten vaikutusten takia. Lukuisissa tutkimuksissa hyötyjen sijaan on löytynyt viitteitä mahdollisista haitoista. Nykytiedon valossa vitamiinien hyödyt saakin lähinnä hedelmistä, vihanneksista ja muista ruoista, joissa vitamiineja on luonnostaan.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2011;306:1549–1556)
http://jama.ama-assn.org/content/306/14/1549.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje