Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alkoholi lisää miesten ja naisten syöpäkuolemia eri tavoin

Alkoholi lisää miesten ja naisten syöpäkuolemia eri tavoin

Alkoholi aiheuttaa monia syöpiä, mutta miesten ja naisten syöpäkuolleisuutta nostavat eri juomatavat. Kun kaikkia syöpiä tarkastellaan yhdessä, miesten syöpäkuolleisuus kasvaa etenkin suurista kerta-annoksista ja naisten säännöllisestä juomisesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yksittäisistä syövistä esimerkiksi suolisyöpäkuolleisuus suurenee naisilla, jotka juovat kerralla vähintään kolme alkoholiannosta. Tämä havaitaan verrattuna korkeintaan yhden annoksen kerralla nauttiviin.

Säännöllisesti, vähintään kolmena päivänä viikossa alkoholia käyttävät miehet puolestaan kuolevat eturauhassyöpään todennäköisemmin kuin alle kerran viikossa juovat.

Runsas ja jatkuva alkoholinkäyttö suurentaa myös monien muiden syöpien vaaraa, vaikka ne eivät nousseet esiin tässä tutkimuksessa. Ainakin suuontelon, nielun, kurkunpään, ruokatorven, maksan ja mahasyövän riskit suurtentuvat. Alkoholi altistaa myös rintasyövälle, vaikka tässä tutkimuksessa yhteyttä ei havaittu.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä. Siinä analysoitiin yli 320 000 naisen tietoja, jotka kerättiin osana suurta terveystutkimusta vuosina 1997–2004. Vuoteen 2006 mennessä syöpään oli kuollut 8 400 osallistujaa.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2011;DOI:10.1093/aje.kwr210)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2011/09/30/aje.kwr210.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje