Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lapsilla ja vanhemmilla eri näkemys keskosuuden haitoista

Lapsilla ja vanhemmilla eri näkemys keskosuuden haitoista

Hyvin pienikokoisena syntyneet lapset kohtaavat monia terveysongelmia elämänsä aikana. Ongelmien suuruus kuitenkin vaihtelee sen mukaan kysytäänkö asiasta lapselta vai vanhemmilta.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vanhemmat yleensä arvioivat pikkukeskosena syntyneen lapsensa vaikeudet huomattavasti pahemmiksi kuin lapset itse. Kahdeksanvuotiaana lapset sen sijaan kokevat pärjäävänsä yhtä hyvin kuin muutkin lapset huolimatta monista terveysongelmistaan kuten astmasta ja kognitiivisista vaikeuksistaan.

Vanhempien ja lasten arviot eroavat myös muilla tavoin. Vanhemmat eivät esimerkiksi useinkaan huomaa lastensa yksinäisyyttä, surua tai ahdistuneisuutta, mitkä taas nousevat esiin lasten arvioissa.

Pikkukeskosten pärjäämisestä kysytään tavallisesti vain vanhemmilta. Näin moni tärkeä seikka voi jäädä huomaamatta.

Tutkimukseen osallistui 200 alle kilon painoisena syntynyttä ja 180 normaalipainoisena syntynyttä kahdeksanvuotiasta lasta vanhempineen. Tulokset julkaistiin Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2011;165:922–927)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/165/10/922

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje