Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivovammat voivat johtaa lisäksi aivohalvauksiin

Aivovammat voivat johtaa lisäksi aivohalvauksiin

Aivovamman saaminen saattaa jopa kymmenkertaistaa riskin sairastua myöhemmin aivohalvaukseen. Ilmeisesti onnettomuuden jäljiltä aivoihin syntyy verisuonivaurioita ja -tukoksia, jotka kehittyvät aivohalvauksiksi.

Aivovaurioita ei tätä ennen ole yhdistetty aivohalvauksiin tutkimuksissa, vaikka yhteyttä onkin pidetty todennäköisenä.

Havainnon tehneet taiwanilaistutkijat laskivat, että ensimmäisen kolmen kuukauden aikana vammautumisesta potilaiden aivohalvausriski on kymmenen kertaa suurempi kuin verrokkien. Vuoden kuluttua riski on yli nelinkertainen ja viiden vuoden kuluttua yhä kaksinkertainen.

Aivovammapotilaille kehittyi etenkin lukinkalvonalaisia verenvuotoja ja aivoverenvuotoja. Herkimmin sairastuivat kallonmurtumapotilaat.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja siinä 23 000 aivovammapotilasta verrattiin 70 000 terveeseen samanikäiseen. Viisivuotisen seurannan aikana aivohalvaukseen sairastui 1 900 potilasta ja 2 700 verrokkia.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2011;42:2733–2739)
http://stroke.ahajournals.org/content/42/10/2733.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje