Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ennenaikaisuus suurentaa epilepsian vaaraa

Ennenaikaisuus suurentaa epilepsian vaaraa

Ennenaikaisena syntyneet sairastuvat aikuisena epilepsiaan muita todennäköisemmin. Mahdollisesti tämä johtuu raskaudenaikaisesta hapenpuutteesta, joka voi vahingoittaa aivoja, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat julkaisivat tuloksensa arvostetussa Neurology-lehdessä, ja niiden perusteella epilepsia on raskausviikoilla 23–31 syntyneillä viisi kertaa yleisempi kuin täysiaikaisena eli viikoilla 37–42 syntyneillä. Raskausviikoilla 32–34 syntyneillä epilepsiaa oli puolestaan kaksinkertaisesti ja viikoilla 35–36 syntyneillä puolitoistakertaisesti.

Ennenaikaisuus suurensi myös cp-oireyhtymän ja muiden keskushermoston poikkeavuuksien riskiä.

Tutkimuksessa 630 000 ruotsalaista 25–37-vuotiasta seurattiin neljän vuoden ajan, ja tuolta ajalta selvitettiin kaikki epilepsian takia tehdyt sairaalakäynnit ja määrätyt lääkitykset. Tutkituista 28 000 oli syntynyt ennenaikaisesti. Epilepsiaa sairasti runsaat 900 eli noin 0,15 prosenttia kaikista osallistujista.

Epilepsia on aivojen sähköisen toiminnan häiriötila, jonka voivat aiheuttaa erilaiset synnynnäiset ja muut tekijät. Se aiheuttaa muun muassa tajuttomuuskohtauksia, mutta myös osittaista tajunnan hämärtymistä. Epilepsiaan sairastuu noin 4–5 prosenttia väestöstä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011;77:1376–1382)
http://www.neurology.org/content/77/14/1376.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje