Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Munuaissairaiden oireet vähenevät liikunnalla

Munuaissairaiden oireet vähenevät liikunnalla

Kroonista munuaissairautta potevat uupuvat ja liikkuvat vähän. Tutkijoiden mukaan heidän kannattaisi kuitenkin lisätä liikuntaa, sillä se vähentää sairauden oireita. Munuaispotilaat sairastuvat tavallista herkemmin mm. sydän- ja verisuonitauteihin, joten liikunta mahdollisesti auttaa niidenkin välttämisessä.

Näkemys perustuu 45 tutkimuksen yhteisanalyysiin, ja sen perusteella liikunnan lisääminen parantaa munuaispotilaiden kuntoa, kävelykykyä, alentaa verenpainetta ja sydämen sykettä ja johtaa elämänlaadun paranemiseen. Liikunta voi auttaa myös ruokavalion parantamisessa, tulokset osoittivat.

Liikunta auttoi varhaisessa vaiheessa olevaa sairautta potevia, mutta myös jo keinomunuaishoidoissa olevia ja munuaissiirron saaneita. Eri liikunta kuitenkin tepsi eri tavoin. Tehokkaita olivat ainakin 4–6 kuukauden mittaiset kunto-ohjelmat ja kolmen kuukauden jooga- ja voimaharjoitukset.

Tutkimuksen tehneet tutkijat kuuluvat arvostettuun Cochrane-tutkijaverkostoon, joka tuottaa laadukkaita yhteenvetoja aikaisempien tutkimusten pohjalta. Nyt analysoituihin tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä vajaat 1 900 henkilöä.

Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Database of Systematic Reviews 2011;DOI:10.1002/14651858.CD003236.pub2)
http://onlinelibrary.wiley.com/resolve/doi?DOI=10.1002/14651858.CD003236.pub2

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje