Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huonokuntoiset vanhukset saavat liian vähän D-vitamiinia

Huonokuntoiset vanhukset saavat liian vähän D-vitamiinia

D-vitamiinin vajaus on hyvin yleistä vanhuksilla, ja usein se liittyy muutenkin huonoon terveydentilaan, tuore tutkimus vahvistaa. Tulokset viittaavat myös siihen, että liian vähän D-vitamiinia saavien liikuntakyky heikkenee ajan myötä.

Tutkimukseen osallistui vajaat tuhat 77–100-vuotiasta kotonaan asuvaa yhdysvaltalaista, joiden toimintakykyä arvioitiin toistuvasti kolmen vuoden ajan. Veren D-vitamiinipitoisuus mitattiin tutkimuksen alussa.

Mittausten perusteella kolmannes vanhuksista sai liian vähän D-vitamiinia, ja heidän lihaskuntonsa sekä liikuntakykynsä olivat selvästi heikommalla tolalla kuin riittävästi vitamiinia saavien. Myös jokapäiväiset arkiaskareet tuottivat heille enemmän vaikeuksia. Kolmen vuoden seurannan kuluessa D-vitamiinivajeisten toimintakyky myös heikkeni todennäköisemmin.

Tässä tutkimuksessa D-vitamiinin pitoisuutta pidettiin alhaisena, kun se oli alle 50 nmol/l ja riittävänä, kun se ylitti 75 nmol/l. Iäkkäät saavuttavat 75 nmol/l tason, kun ympärivuotinen D-vitamiinin saanti on 20–50 mikrogrammaa.

D-vitamiinin puutos on tavallista vanhuksilla, jotka eivät juuri ulkoile, joten vitamiinin vähyys voi yhtä hyvin seurata huonosta liikuntakyvystä kuin aiheuttaa sitä. Tämän vuoksi tuloksista ei voi päätellä kumpi on tullut ensin, huono liikuntakyky vai vitamiinivajaus. D-vitamiinin riittävyys on joka tapauksessa tärkeää, sillä se vähentää vanhusten kaatuilua ja luukatoa sekä saattaa ehkäistä useita sairauksia.

Tulokset julkaisi tieteellinen Journal of the American Geriatrics Society -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2011;DOI:10.1111/j.1532-5415.2011.03601.x)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2011.03601.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje