Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeteslääke saattaa ehkäistä suolistosyöpiä

Diabeteslääke saattaa ehkäistä suolistosyöpiä

Paljon käytetty metformiini-diabeteslääke saattaa ehkäistä suolistosyöpien kehittymistä diabeetikoille, tuore tutkimus vihjaa.

Metformiini on yhdistetty syöpäriskin pienentymiseen aiemminkin, mutta yhteys on silti jäänyt epäselväksi. Asiaa selvittääkseen tutkijat kokosivat yhteen aikaisemmat tutkimukset, joista laatukriteerit täytti viisi. Yhteensä niihin oli osallistunut yli 100 000 aikuistyypin diabeetikkoa.

Mekanismi, jolla metformiini syöpää mahdollisesti ehkäisee, ei vielä ole selvillä. Mahdollisesti se liittyy lääkkeen vaikutuksiin insuliiniaineenvaihduntaan. Joitain viitteitä on myös yhteyksistä tiettyyn LKB1-geeniin, joka on liitetty useisiin syöpiin. Toivon mukaan mekanismista saadaan tulevien tutkimusten myötä lisää tietoa, jolloin mekanismia voisi mahdollisesti hyödyntää syövän hoidossa.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2011;34:2323-2328)
http://care.diabetesjournals.org/content/34/10/2323.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje