Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hormonit eivät selitä sydäntautikuolemien sukupuolieroja

Hormonit eivät selitä sydäntautikuolemien sukupuolieroja

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan naisten miehiä alhaisempi sydäntautikuolleisuus ei todennäköisesti johdukaan naishormoneista, vaikka niin on epäilty. Jos hormonit olisivat vastuussa, naisten sydäntautikuolemien pitäisi yleistyä hormonitasojen laskiessa vaihdevuosien jälkeen. Niin ei kuitenkaan tapahdu.

Naishormonien sijaan sukupuolten välinen ero saattaa johtua miesten riskin epätasaisuudesta, tutkijat uskovat. Heidän tutkimuksessaan naisten sydäntautikuolemat lisääntyivät tasaisesti kahdeksalla prosentilla joka vuosi, mutta miehillä riski kohosi vuosittain peräti 30 prosenttia ennen 45 vuoden ikää ja tasaisesti 5 prosenttia sen jälkeen. Tämä nuorena tapahtuva riskipiikki saattaa selittää, miksi miesten sydäntautikuolleisuus on kokonaisuudessaan suurempaa.

Tulokset eivät kerro miksi miesten riski kasvaa epätasaisesti, mutta naisten ei. Mahdollinen selitys löytyy telomeereistä, kromosomien päitä suojaavista rakenteista, jotka lyhenevät solun jakaantuessa. Telomeerien lyhentymisessä näkyy samankaltainen ilmiö kuin nyt sydäntautikuolemissa, sillä nuorilla miehillä ne lyhenevät nopeammin kuin samanikäisillä naisilla, ja ero myös tasaantuu iän myötä. Telomeerien lyhentyminen mm. aiheuttaa kromosomien epävakautta ja altistaa sairauksille.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa. Siinä analysoitiin vuosina 1916–1945 syntyneiden kuolleisuustietoja.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011; 343:d5170)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d5170

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje