Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivohalvausriski alkaa jo alhaisilla verenpaineilla

Aivohalvausriski alkaa jo alhaisilla verenpaineilla

Korkea verenpaine on tunnettu aivohalvausten riskitekijä, mutta riskiä saattavat suurentaa jo varsinaista verenpainetautia lievemmät lukemat.

Verenpainetaudin rajat ovat 140 ja 90 mmHg, mutta tulosten perusteella jo 120–139 mmHg:n yläpaine ja 80–89 mmHg:n alapaine altistavat sairastumiselle.

Tällaiset verenpainelukemat liittyivät aivohalvausriskiin, joka oli noin 50 prosenttia suurempi kuin niiden, joiden verenpaine oli alhaisempi, Neurology-lehden julkaisemat tulokset osoittavat. Yhteys saattoi olla vielä vahvempi alle 65-vuotiailla potilailla.

Havaintojensa perusteella tutkijat uskovat, että vähentämällä suolan käyttöä ja laihduttamalla monet pienentäisivät aivohalvausriskiään, vaikka heidän verenpaineensa olisi vielä normaalilukemissa.

Tulokset saatiin yhdistämällä kahdentoista aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat lähes 520 000 aikuisen verenpaine- ja aivohalvaustiedoista. Analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, diabetes, ylipaino, kolesterolitasot ja tupakointi, mutta ne eivät selittäneet tuloksia.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje