Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteiden sydänvaikutukset luultua mutkikkaampia

Ilmansaasteiden sydänvaikutukset luultua mutkikkaampia

Brittitutkijoiden mukaan nykykäsitys ilmansaasteiden ja sydänoireiden yhteydestä saattaa olla liian yksinkertainen. Näin näyttäisi olevan ainakin sydänkohtausten kohdalla.

Tutkijoiden British Medical Journalissa julkaisemat tulokset osoittavat hengitysilman pienhiukkasten ja typpidioksidin lisäävän sydänkohtauksia, mutta vain 1–6 tunnin ajaksi pitoisuuksien noususta. Tämän jälkeen riskit yllättäen pienenevät alle alkuperäisen tason.

Havainto viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että ilmansaasteet eivät välttämättä lisää sydänkohtauksia, vaan ainoastaan aikaistavat niitä henkilöillä, jotka joka tapauksessa olisivat sairastuneet.

Aiemmissa tutkimuksissa hengitysilman pienhiukkaset ja suuremmat hengitettävät PM10-hiukkaset on todettu merkittäviksi sydänkohtausten laukaisijoiksi, sillä vaikka niihin liittyvä riski on yksilötasolla vähäinen, niille altistuu lähes koko väestö. Suomen kaupungeissa merkittävimmät hiukkaslähteet ovat katupöly ja liikenne. Typpidioksidi on peräisin energiantuotannosta ja teollisuuden prosesseista sekä etenkin kaupungeissa autoliikenteestä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d5531)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d5531

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje