Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvilla ehkä myös masennukselta suojaavia vaikutuksia

Kahvilla ehkä myös masennukselta suojaavia vaikutuksia

Säännöllisesti kahvia juovat naiset saattavat suojata itseään masennukselta, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Vielä ei tosin ole selvää mikä kahvissa tai kahvinjuojissa masennusta vähentäisi.

Tutkimuksessa yli 50 000 keskimäärin 63-vuotiasta sairaanhoitajaa vastasi kahvinjuontia ja masennusta koskeviin kyselyihin kahden vuoden välein. Naiset eivät sairastaneet masennusta tutkimuksen alkaessa, mutta kymmenvuotisen seurannan aikana heistä 2 600 sai masennusdiagnoosin tai aloitti masennuslääkityksen.

Kyselytulokset osoittivat, että kahvia säännöllisesti juovat masentuivat muita harvemmin, ja tämä havaittiin halki tutkimuksen. Verrattuna naisiin, jotka joivat kahvia korkeintaan kerran viikossa, 2–3 kupillista päivittäin nauttivien sairastumisriski oli 15 prosenttia ja yli 4 kupillista päivittäin nauttivien 20 prosenttia pienempi.

Tutkijat muistuttavat, että masennusriskiin vaikuttavat monet elintavat ja muut seikat eikä näiden tulosten perusteella voi päätellä mikä tarkalleen selittää kahviin liitetyn vaikutuksen. Siksi tulokset pitää vahvistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin kahvin voi todella sanoa vähentävän masennusta.

Joka tapauksessa tulokset vahvistavat käsitystä kahvista turvallisena juomana, josta ei säännöllisesti käytettynä ole haittaa. Säännöllinen kahvinjuonti on aiemmin yhdistetty mm. pienentyneeseen diabeteksen ja aivohalvausten riskiin.

Tutkimuksen julkaisi lääketieteellinen Archives of Internal Medicine -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2011;171:1571–1578)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/171/17/1571

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje