Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omega-3-rasvoilla ehkä sittenkin vaikutus eteisvärinään

Omega-3-rasvoilla ehkä sittenkin vaikutus eteisvärinään

Italialaistutkimuksen mukaan omega-3-rasvahapot saattavat joillain potilailla ehkäistä eteisvärinä-rytmihäiriöiden uusiutumista, vaikka useat viimeaikaiset tutkimukset ovat viitanneet muuhun. Jos tulokset pitävät paikkansa, saattaa omega-3-rasvoilla sittenkin olla sijansa eteisvärinän muiden hoitojen rinnalla.

Tutkimuksessa monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja kokeiltiin sitkeästi jatkunutta eteisvärinää sairastaville, jotka olivat eteisvärinälääkityksillä ja menossa rytminsiirtoon neljän viikon päästä. Potilaita oli yhteensä 200 ja heistä puolet satunnaistettiin lumeryhmään. Koeryhmäläiset saivat päivittäin kahden gramman omega-3-rasvahappokapselin.

Vuoden kuluttua rytminsiirrosta sydämen rytmi oli pysynyt normaalina selvästi todennäköisemmin potilailla, jotka satunnaistettiin omega-3-ryhmään. Näin ollen omega-3-rasvahapot näyttivät ehkäisevän eteisvärinän uusiutumista, tutkijat kirjoittavat.

Omega-3-rasvahappoja on pitkään pidetty sydänterveellisinä, mutta monet niihin liitetyt vaikutukset eivät uusimpien tutkimusten perusteella ole kovin varmoja. Esimerkiksi eteisvärinöitä koskevat kliiniset tutkimukset ovat kallistuneet nollavaikutuksen puolelle, vaikka teoriatasolla ja kokeellisissa tutkimuksissa hyötyjä on nähty. Tämän vuoksi italialaisten tuloksiin kannattaa suhtautua varauksella.

Tutkimuksen julkaisi lääketieteellinen Circulation-lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2011;124:1100–1106)
http://circ.ahajournals.org/content/124/10/1100.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje