Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Biologiset reumalääkkeet lisäävät mahdollisesti ihosyövän vaaraa

Biologiset reumalääkkeet lisäävät mahdollisesti ihosyövän vaaraa

Vaikean reuman hoidossa käytettäviin biologisiin lääkkeisiin saattaa liittyä pieni ihosyöpien riski, ranskalaistutkijat raportoivat. Yhteys ei kuitenkaan ole kovin selvä ja pitää vahvistaa uusissa tutkimuksissa. Biologisia lääkkeitä käytetään, kun reuman tavanomainen lääkehoito ei tehoa.

Kyseisiin TNF-estäjälääkkeisiin on aiemmin yhdistetty myös muita syöpiä, mutta tässä tutkimuksessa yhteys rajoittui ihosyöpiin ja etenkin muihin kuin melanooma-ihosyöpiin. Lääkitysten vaikutusta on kuitenkin vaikea määrittää, sillä reuma itsessään altistaa lymfoomalle ja keuhkosyövälle. Rintasyöpä ja suolistosyövät ovat puolestaan potilailla harvinaisempia.

Tutkimuksessa yhdistettiin 21 vertaisarvioidun tutkimuksen ja kahdeksan konferenssiabstraktin aineistot, jotka yhteensä koostuivat yli 40 000 reumapotilaan tiedoista. Potilaita oli seurattu keskimäärin noin neljän vuoden ajan.

TNF-lääkkeitä käyttävien riski sairastua ihosyöpään oli 45 % suurempi kuin muiden, mutta tämä todettiin vain neljässä tutkimuksessa. Muiden syöpien riski ei ollut TNF-lääkkeitä käyttävillä sen suurempi kuin muiden potilaiden.

Tutkimus julkaistiin Annals of the Rheumatic Diseases -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of the Rheumatic Diseases 2011;doi:10.1136/ard.2010.149419)
http://ard.bmj.com/content/early/2011/07/29/ard.2010.149419.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje