Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Infektiot syövät sydäntahdistimien hyötyjä

Infektiot syövät sydäntahdistimien hyötyjä

Kehoon asennettavat sydäntahdistimet auttavat monia sydänpotilaita, mutta infektion sattuessa apu voi kääntyä uhkaksi. Tahdistininfektiot suurentavat huomattavasti potilaiden kuolleisuutta, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Sydämentahdistimen kanssa elää arviolta 3,4 miljoonaa ihmistä eri puolilta maailmaa, joten tulokset voivat koskea hyvin monia. Joidenkin arvioiden mukaan tahdistininfektioita todetaan noin yhdellä potilaalla sadasta.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa tarkasteltiin yli 200 000 tahdistinpotilaan rekisteritietoja. Heistä 5 800 oli hakeutunut hoitoon tahdistininfektion vuoksi.

Aineisto osoitti, että tahdistininfektiopotilaiden kuolleisuus sairaalahoidon jälkeen oli noin kaksinkertaista muihin tahdistinpotilaisiin verrattuna. Kuolleisuus oli vielä suurempaa sairaalahoidon aikana, tutkijat kirjoittavat. Infektiot ja etenkin niistä johtuva tehohoito aiheuttivat myös huomattavia kustannuksia terveydenhuoltojärjestelmälle.

Erilaisia sydäntahdistimia on käytetty jo yli 50 vuoden ajan, ja niiden suosio on kasvamassa. Suomessa miljoonaa asukasta kohti niitä asennetaan noin 850 vuodessa. Näistä suurin osa on varsinaisia sydämentahdistimia ja loput rytmihäiriötahdistimia ja sydämen vajaatoimintatahdistimia.

Tulokset julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2011;DOI:10.1001/archinternmed.2011.441)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archinternmed.2011.441

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje