Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Valtaosa aivohalvauksista olisi ehkäistävissä elintavoilla

Valtaosa aivohalvauksista olisi ehkäistävissä elintavoilla

Tupakan, alkoholin, liikunnan ja ruokavalion osuus aivohalvausten synnyssä on tunnettu pitkään, mutta niiden yhteisvaikutus aivohalvausriskiin on jäänyt selvittämättä. Suomalaistutkijoiden mukaan parhaiten riskiään pienentää omaksumalla mahdollisimman monta tervettä tapaa.

Tulokset perustuvat 37 000:n 25–74-vuotiaan suomalaismiehen ja -naisen aineistoon. Neljätoistavuotisen seurannan aikana heistä vajaat 1 500 sairastui aivohalvaukseen.

Jos henkilö oli savuton, söi kasviksia ainakin kolmesti viikossa, liikkui säännöllisesti, käytti alkoholia kohtuudella ja pysyi normaalipainoisena, hänen sairastumisriskinsä oli lähes 70 % pienempi kuin osallistujan, joka oli omaksunut korkeintaan yhden edellä mainituista elintavoista.

Myös vähemmän terveellinen elämä pienensi riskiä, mutta ei yhtä paljon. Esimerkiksi kahden terveellisen elämäntavan myötä riski pieneni noin kolmanneksen. Elintavat ehkäisivät verenvuodoista johtuvia aivohalvauksia sekä aivoinfarkteja.

Tutkimuksen julkaisi Archives of Internal Medicine -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2011;DOI:10.1001./archinternmed.2011.443)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/archinternmed.2011.443

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje