Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lievä kognitiivinen heikentymä ennustaa lyhyempää elämää

Lievä kognitiivinen heikentymä ennustaa lyhyempää elämää

Dementiaa lievempi muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyminen voi vähentää jäljellä olevia vuosia. Vaikutus on samaa luokkaa kuin diabeteksen tai sydämen kroonisen vajaatoiminnan, yhdysvaltalaistutkijat kirjoittavat.

Kognitiivinen heikentymä on aiemminkin yhdistetty kuolleisuuteen, mutta lähinnä dementiaan sairastuneilla ja tutkimuslaitosten potilailla. Yhdysvaltalaisten tulokset ovat paremmin yleistettävissä, koska he värväsivät osallistujat lääkärikäynneillä, joilla myös tehtiin kognitiivisten toimintojen kartoitus. Tutkimukseen osallistui neljätuhatta 60–102-vuotiasta.

Tutkijat havaitsivat, että kartoituksen läpäisseistä osallistujista 57 prosenttia kuoli keskimäärin kolmentoista vuoden seurannan aikana. Lievää heikentymää potevista kuoli 68 prosenttia ja kohtalaista tai vakavaa heikentymää potevista 79 prosenttia.

Käytännössä tämä tarkoitti, että osallistujat, joilla tutkimuksen alkaessa havaittiin kohtalainen tai vakava kognitiivisten toimintojen heikentymä, kuolivat keskimäärin kuusi ja lievää heikentymää potevat noin 2,5 vuotta aikaisemmin.

Lievä kognitiivinen heikentymä havaittiin 533 osallistujalla ja kohtalainen tai vakava 267:llä. Tutkimuksen julkaisi lääketieteellinen Annals of Internal Medicine -lehti.

Suomessa arviolta 120 000 henkilön kognitiivinen toiminta on lievästi heikentynyt. Heikentymä voi tarkoittaa muistin huononemista, mutta myös muutoksia esimerkiksi tarkkaavuudessa, abstraktissa ajattelussa, orientaatiossa ja kielellisissä toiminnoissa. Varsinaisia uusia dementioita todetaan vuosittain noin 13 000.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2011)
http://www.annals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje