Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Geenit kodin elintapoja suurempi sydänriski

Geenit kodin elintapoja suurempi sydänriski

Sepelvaltimotaudin riski periytyy polvelta toiselle, mutta on epäselvää, kuinka paljon tämä johtuu geeneistä ja kuinka paljon kotona omaksutuista elintavoista. Ruotsalaistutkimuksen perusteella geenien vaikutus näyttäisi suuremmalta.

Tutkimuksessaan ruotsalaiset tarkastelivat 80 000 adoptoitua vuoden 1932 jälkeen syntynyttä miestä ja naista.

Geenien vaikutusta selvittääkseen tutkijat tarkastelivat erikseen osallistujia, joiden biologisista vanhemmista jompikumpi oli sairastanut sepelvaltimotautia, ja osallistujia, joiden kasvattivanhemmista ainakin toinen oli sairastunut. Vertailukohtana käytettiin osallistujia, joiden biologiset ja kasvattivanhemmat olivat kaikki pysyneet terveinä.

Tulokset osoittivat, että verrattuna terveiden jälkeläiseen, sairastumisriski oli 50 prosenttia suurempi miehillä ja naisilla, joiden biologisilla vanhemmilla oli ollut sepelvaltimotautia. Sen sijaan kasvattivanhempien sepelvaltimotauti ei suurentanut adoptiolasten riskiä.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että huonojen elintapojen sijaan perheissä siirtyvä sepelvaltimotautiriski todennäköisesti johtuu geneettisestä alttiudesta.

Havainto ei silti tarkoita, ettei yksilön omilla elintavoilla olisi merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien kehittymisessä.

Tutkimuksen julkaisi American Heart Journal -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(American Heart Journal 2011;162:317–323)
http://www.ahjonline.com/article/S0002-8703%2811%2900400-5/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje