Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabetes mahdollisesti dementian riskitekijä

Diabetes mahdollisesti dementian riskitekijä

Diabetesta sairastavat iäkkäät sairastuvat dementiaan kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut, tuore japanilaistutkimus osoittaa. Onkin mahdollista että diabeteksen yleistyminen näkyy tulevina vuosina myös dementian lisääntymisenä.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä, ja ne perustuvat tuhannen yli 60-vuotiaan miehen ja naisen aineistoon. Osallistujien diabetes tutkittiin tutkimuksen alussa ja dementia yksitoistavuotisen seurannan lopussa. Seurannan alussa diabetes todettiin 150 osallistujalla ja heistä 20 sairastui myös dementiaan.

Myös diabetesta lievempi glukoositasapainon häiriintyminen liittyi dementiariskiin, mutta ei yhtä vahvasti. Verenpainetauti, korkea kolesteroli tai tupakointi eivät selittäneet tuloksia.

Diabetes on yleistynyt maailmanlaajuisesti viimeisempien vuosikymmenten aikana. Aikuistyypin diabetes on todettu noin 260 000 suomalaisella ja nuoruustyypin diabetes noin 40 000:lla. Lisäksi vähintään 200 000 suomalaista sairastaa aikuistyypin diabetesta tietämättään.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2011)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje