Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Soijalla ei sijaa vaihdevuosioireiden eikä osteoporoosin hoidossa

Soijalla ei sijaa vaihdevuosioireiden eikä osteoporoosin hoidossa

Monet naiset syövät soijavalmisteita vaihdevuosioireita lieventääkseen, vaikka näyttö niiden tehosta on puutteellista. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vaikutusta ei näyttäisi olevan lainkaan. Soija ei ilmeisesti estä myöskään naisten luukatoa.

Yhdysvaltalaisten tutkimukseen osallistui 45–60-vuotiaita vaihdevuosia lähestyviä naisia, joilla ei ollut merkkejä luukadosta. Heistä puolet satunnaistettiin syömään päivittäin 200 mg soija-isoflavoneita tai lumevalmistetta.

Kahden vuoden kuluttua tehdyissä seurantatutkimuksissa soijan syömisen ei havaittu ehkäisseen naisten vaihdevuosioireita. Itse asiassa soijaryhmäläisillä oli jonkin verran enemmän kuumia aaltoja sekä ummetusta kuin verrokeilla. Naisten luustot olivat samanlaisessa kunnossa kummassakin ryhmässä.

Soijasta ja muista ns. kasviestrogeeneistä on toivottu luonnollista vaihtoehtoa vaihdevuosien hormonikorvaushoidolle. Vaihtoehtoja alettiin etsiä etenkin sen jälkeen, kun vuonna 2002 suuren WHI-tutkimuksen analyysi vihjasi vaihdevuosien jälkeisen hormonikorvaushoidon lisäävän mm. rintasyövän ja sydän- ja verisuonitautien vaaraa.

Myöhemmin riskien huomattiin rajoittuvan lähinnä yli 70-vuotiaisiin, joten lyhytaikaisia hoitoja pidetään edelleen turvallisina 50–60-vuotiaille vaihdevuosioireita poteville naisille.

Tutkimuksen julkaisi Archives of Internal Medicine -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2011;171:1363–1369)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/171/15/1363

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje