Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Savu voi aiheuttaa tulehdusta keuhkoissa

Savu voi aiheuttaa tulehdusta keuhkoissa

Puun palamisessa syntyvä savu voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan synnyttää tulehdustiloja keuhkoissa ja muualla elimistössä. Vaikutus selittynee savun sisältämillä pienhiukkasilla.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat kokeeseen, jossa kymmenen tervettä vapaaehtoista vietti kaksi tuntia huoneessa, johon johdettiin pieniä määriä puusavua. Verikokeiden lisäksi tutkijat selvittivät savun vaikutuksia keuhkojen ja sydämen toimintaan. Samat mittaukset oli tehty kolme viikkoa aikaisemmin, jolloin savun sijaan testihuoneeseen johdettiin suodatettua ilmaa.

Savualtistus oli niin vähäinen, etteivät osallistujat oireilleet eikä heidän keuhkojensa eikä sydämensä toiminta muuttunut lainkaan. Verikokeiden analyysi sen sijaan paljasti neutrofiilisolujen lisääntyneen 20 tuntia savualtistuksesta. Lisäksi huuhtelututkimuksessa neutrofiileja löytyi tavallista runsaammin keuhkoputkien haaroista ja keuhkorakkuloista, mikä viittaa tulehduksen lisääntymiseen keuhkoissa.

Tulosten perusteella on mahdollista, että pitkään jatkuva vähäinenkin altistuminen savulle edistää sairauksien syntyä. Puusavu on aiemmin yhdistetty mm. keuhkoahtaumataudin riskiin.

Tutkimus julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational & Environmental Medicine 2011;DOI:10.1136/oem.2011.065276)
http://oem.bmj.com/content/early/2011/06/29/oem.2011.065276.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje