Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Vauva aistii kivun vasta 35–37 viikon ikäisenä

Tutkimus: Vauva aistii kivun vasta 35–37 viikon ikäisenä

Tiedemiehiä on pitkään askarruttanut missä iässä vauva erottaa tavallisen kosketuksen kivusta. Yhdysvaltalaistutkijat uskovat nyt ajoittaneensa muutoksen 35–37 viikon ikään eli täysiaikaista synnytystä edeltäviin viikkoihin.

Current Biology -lehdessä julkaistut tulokset viittaavat siihen, että ennen 35. viikkoa vauvan aivot eivät erota kipua tavallisesta kosketuksesta, vaan reagoi niihin samalla epäspesifillä tavalla. Tämän jälkeen alkaa vähittäinen kehitys, jonka myötä reaktiot eriytyvät ja täsmentyvät aivojen eri osiin, mikä viittaa kipuaistimuksen kehittymiseen, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset saatiin ottamalla aivosähkökäyrät eli EEG:t 46 vauvalta, joista 26 oli syntynyt ennenaikaisesti. Syntyessään nuorimmat vauvat olivat 28 viikon ikäisiä ja vanhimmat 37-viikkoisia, joten tutkijat pystyivät kartoittamaan hyvin eri-ikäisten vastasyntyneiden aivotoimintaa. Kipuaistimuksia mitattiin, kun lapsilta otettiin rutiininomainen verikoe kantapäästä.

Tutkijat muistuttavat, ettei aivosähkökäyrä pysty kertomaan mitä vauvat oikeasti tuntevat. Näin ollen nämäkään tulokset eivät aukottomasti osoita, etteivät vauvat kokisi kipua ennen havaittuja aivomuutoksia. Tämän vuoksi kaikkien vauvojen kivunlievitys on tarpeen.

Uutispalvelu Duodecim
(Current Biology 2011;DOI:10.1016/j.cub.2011.08.010)
http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822%2811%2900885-2#Summary

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje