Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vanhempien tupakointi lisää lasten korvatulehduksia

Vanhempien tupakointi lisää lasten korvatulehduksia

Vanhempien tupakointi ja etenkin äidin tupakointi lisäävät lapsen riskiä sairastua korvatulehduksiin, laaja katsaustutkimus vahvistaa.

Katsauksessa yhdistettiin 61 tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella äidin tupakoinnille kotonaan altistuvilla lapsilla on korvatulehduksia noin 60 prosenttia enemmän kuin savuttomassa kodissa kasvavilla. Myös muiden perheenjäsenten tupakointi suurensi riskiä, mutta vähemmän.

Vahvin yhteys todettiin leikkaushoitoa edellyttäviin välikorvasairauksiin. Niiden riski oli noin 80 prosenttia suurempi lapsilla, joiden äiti tai isä tupakoi.

Passiivista tupakointia on tätäkin ennen pidetty lasten korvatulehdusten riskitekijänä, mutta näin monen tutkimuksen yhteisanalyysi vahvistaa näkemystä entisestään. Tutkijat laskevat, että pelkästään Britanniassa vuosittain yli 130 000 välikorvasairautta liittyy passiiviseen tupakointiin.

Tutkimus julkaistiin Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2011;DOI:10.1001/archpediatrics.2011.158)
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archpediatrics.2011.158

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje