Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiini saattaa suojata naisia masennukselta

D-vitamiini saattaa suojata naisia masennukselta

D-vitamiinin riittävyys voi mahdollisesti ehkäistä masennusoireiden kehittymistä, tuore tutkimus osoittaa. Yhteys todettiin 50–79-vuotiailla naisilla.

Tutkijat seurasivat naisia kolmen vuoden ajan, ja havaitsivat masennusoireet noin viidenneksen harvinaisemmiksi naisilla, jotka saivat yli 800 IU:ta D-vitamiinia päivittäin. Vertailukohtana olivat alle 100 IU:n pitoisuuksiin jäävät.

Kun analyysissa keskityttiin naisiin, jotka eivät olleet aiemmin poteneet masennusta, raja kulki jo 400 IU:n pitoisuudessa. Tällöin yhteys koski vain ruoasta saatavaa D-vitamiinia.

D-vitamiinin vähyys on aiemminkin liitetty masennukseen, mutta on silti mahdollista, että muutkin seikat kuin D-vitamiini vaikuttivat yhteyteen. Tämän vuoksi tulokset on hyvä vahvistaa lisätutkimuksissa, tutkijat kirjoittavat.

Suomessa alle 60-vuotiaiden aikuisten D-vitamiinin saantia pidetään riittävänä, kun se ylittää 300 IU:ta (7,5 mikrogrammaa) vuorokaudessa. Tätä vanhemmille suositellaan ainakin 800 IU:ta (20 mikrogrammaa).

Tutkimuksen julkaisi American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehti.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;DOI:10.3945/ajcn.111.017384)
http://www.ajcn.org/content/early/2011/08/24/ajcn.111.017384.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje