Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kitarisan poistaminen ei katkaise lapsen tulehduskierrettä

Kitarisan poistaminen ei katkaise lapsen tulehduskierrettä

Suuri osa lapsille tehtävistä kitarisanpoistoista on turhia ja hyödyttömiä, tuore hollantilaistutkimus osoittaa. Toistuvia ylähengitysteiden tulehduksia potevat lapset pärjäävät tulosten perusteella aivan yhtä hyvin ilman poistoleikkausta.

Kitarisaleikkauksen on ajateltu vähentävän lasten sairastelua, mutta näyttö leikkauksen hyödyistä infektiokierteen katkaisussa on ollut vähäistä. Nykytiedon valossa kitarisan poisto näyttäisi tehottomalta myös lasten välikorvatulehdusten ehkäisyssä.

Hollantilaisten tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa, ja siihen osallistui 111 kitarisan poistoleikkaukseen ylähengitysteiden toistuvien infektioiden takia ohjattua 1-6-vuotiasta. Heistä puolet leikattiin heti ja loput kaksi vuotta myöhemmin. Osalta puhkaistiin myös tärykalvot.

Tutkijat havaitsivat, että seurannan aikana lasten hengitysinfektiot kyllä vähenivät, mutta samaa tahtia kummassakin ryhmässä. Näin ollen useimmat infektiokierteet näyttäisivät helpottuvan lapsen varttuessa kitarisaleikkauksesta riippumatta. Leikkaukset eivät vähentäneet myöskään kuumeisia välikorvakipuiluja.

Vaikka tulokset viittaavat siihen, ettei kitarisaleikkaus auta toistuvista hengitystieinfektoista kärsiviä, poistosta voi olla apua, kun kitarisa on kroonisesti tulehtunut tai estää normaalin nenähengityksen. Leikkaus voi myös auttaa yli kolmivuotiaiden lasten liimakorvan hoidossa, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Kitarisan poisto on yleisimpiä lasten leikkauksia Suomessa ja muissa länsimaissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d5154)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d5154

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje