Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla WTC-iskut lisänneet palomiesten syöpiä

WTC-iskut lisänneet palomiesten syöpiä

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan WTC-terrori-iskujen sammutus- ja raivaustöihin osallistuneilla palomiehillä tavataan syöpää enemmän kuin samanikäisillä miehillä yleensä.

Lancet-lehdessä julkaistujen tulosten perusteella heillä todettiin 263 syöpää iskua seuraavien seitsemän vuoden aikana, mikä on noin 20 prosenttia enemmän kuin palomiehillä, jotka eivät altistuneet WTC-iskujen pölylle ja savulle. Muuhun miesväestöön verrattuna tapauksia oli noin 10 prosenttia enemmän.

Syöpätutkimuksissa seitsemän vuoden seuranta-aika on lyhyt, joten havainnot pitää vielä varmistaa myöhemmin. Yhteys on silti biologisesti uskottava, sillä palomiehet altistuivat pölylle, joka sisälsi mm. PAH- ja PCB-yhdisteitä sekä dioksiineja, mitkä kaikki ovat tunnettuja syövän aiheuttajia. Myös tulehdukselliset seikat sekä stressi voivat selittää syöpien yleistymistä.

Tutkimuksessa seurattiin lähes kymmentätuhatta miespuolista palomiestä, jotka olivat nelikymppisiä iskujen tapahtuessa syyskuussa 2001.

Syövän lisäksi myös lukuisat muut sairaudet ovat yleisiä WTC-iskujen jälkeisiin avustus- ja raivaustöihin osallistuneilla. Muun muassa hengitystieoireet kuten astma ja poskiontelontulehdukset sekä masennus ja paniikkioireet ovat lisääntyneet.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011;378:898–905)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2960989-6/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje