Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rytmihäiriö mahdollisesti dementian riskitekijä

Rytmihäiriö mahdollisesti dementian riskitekijä

Eteisvärinä-rytmihäiriö saattaa lisätä iäkkään riskiä sairastua Alzheimerin tautiin ja muihin dementioihin. Eteisvärinää on joka kymmenennellä yli 65-vuotiaalla, ja se yleistyy iän myötä.

Tiedot käyvät ilmi Journal of the American Geriatrics Society -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa kolmeatuhatta yli 65-vuotiasta seurattiin vuodet 1994–2008. Hieman yli 4 % heistä sairasti eteisvärinää ja 12 % sairastui siihen seurannan aikana.

Kahden vuoden välein tehdyt neuropsykologiset testit paljastivat dementian joka viidennellä osallistujalla. Kun tutkijat paneutuivat tapauksiin tarkemmin, dementiat olivat noin 40 % yleisempiä osallistujilla, jotka sairastivat eteisvärinää. Mahdolliset aivohalvaukset eivät vaikuttaneet yhteyteen.

Eteisvärinää sairastavilla sähköimpulssit kiertävät kaaosmaisesti sydämen eteisten seinämässä, minkä takia eteiset supistuvat epäsäännöllisesti ja eri tahdissa. Sähköimpulssit myös kulkevat sattumanvaraisesti kammion puolelle, minkä vuoksi sydän sykkii epäsäännöllisesti. Tästä seuraa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä. Osalla potilaista eteisiin kehittyy myös veritulppia, jotka voivat aiheuttaa aivohalvauksen kulkeutuessaan verenkierron mukana aivoihin.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2011;59:1369–1375)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2011.03508.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje