Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Torjunta-ainealtistus yhteydessä jälkeläisen syöpäriskiin

Torjunta-ainealtistus yhteydessä jälkeläisen syöpäriskiin

Lapsuuden syöpien riski saattaa suurentua, jos jompikumpi vanhemmista altistuu torjunta-aineille lapsen syntymän tai raskauden aikoihin.

Ranskalaistutkimuksen mukaan ainakin lymfoomat, leukemia ja aivosyövät voivat liittyä vanhempien altistukseen. Niiden riski oli noin 1,4–1,8-kertainen verrattuna lapsiin, joiden vanhemmat eivät olleet altistuneet torjunta-aineille.

Lymfoomat ja leukemiat liittyivät altistukseen äidin kautta raskauden aikana. Aivosyövät liittyivät puolestaan isän altistukseen ennen raskautta tai sen jälkeen, mikä viittaa toistuvaan torjunta-aineiden käsittelyyn esimerkiksi töissä.

Tulokset julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -lehdessä. Ne perustuvat 43 aikaisemman tutkimuksen yhteysanalyysiin.

Tuholaismyrkyt voivat edistää myös muita sairauksia. Aikuisilla ne on yhdistetty mm. Parkinsonin taudin ja dementian riskiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational and Environmental Medicine 2011;68:694–702)
http://oem.bmj.com/content/68/9/694.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje