Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Säännöllinen kahvittelu ei haittaa verenpainetautista

Säännöllinen kahvittelu ei haittaa verenpainetautista

Säännöllinen kahvinjuonti ei nosta terveiden verenpainetta, tutkimuksista tiedetään, mutta nyt tämä on varmistettu myös verenpainetautisilla, espanjalaistutkijat raportoivat. Satunnaiskäyttäjien painetta kahvi ja kofeiini silti nostavat.

Espanjalaisten tulokset ovat uskottavia, sillä sama on havaittu muun muassa suhteessa sydäninfarkteihin ja aivohalvauksiin. Myös niiden riski suurenee pian kahvin nauttimisen jälkeen, mutta vain henkilöillä, jotka eivät tavallisesti juo kahvia.

Tutkimuksessa yhdistettiin aineistoja viidestätoista kahvin verenpainevaikutuksia tarkastelleesta tutkimuksesta.

Aineistojen perusteella 200–300 mg:n kofeiiniannos nostaa verenpainetautisten verenpainetta jo tunnissa ja vaikutus kestää ainakin kolme tuntia. Systolista verenpainetta annos nostaa noin 8 mmHg ja diastolista verenpainetta noin 6 mmHg.

Verenpainevaikutusta ei kuitenkaan havaittu potilailla, jotka nauttivat kahvia kahden viikon ajan. Kahvia päivittäin nauttivat eivät myöskään sairastuneet sydän- ja verisuonitauteihin yhtään todennäköisemmin kuin muutkaan verenpainepotilaat.

Tutkijat toivovat vielä lisää tutkimuksia ennen kuin uskaltavat julistaa säännöllisen kahvinjuonnin ehdottoman turvalliseksi verenpainetautisille. Joka tapauksessa tulokset viittaavat siihen, että päivittäinen ja kohtuullinen kahvittelu tuskin on merkittävä verenpaineriski.

Tulokset julkaisi American Journal of Clinical Nutrition -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;DOI:10.3945/ajcn.111.016667)
http://www.ajcn.org/content/early/2011/08/31/ajcn.111.016667.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje