Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huono uni yhteydessä verenpaineen kohoamiseen

Huono uni yhteydessä verenpaineen kohoamiseen

Vähänlaisesti hidasaaltounta näkevät miehet sairastuvat verenpainetautiin muita todennäköisemmin, yhdysvaltalaistutkijat ovat havainneet. Yhteys havaittiin riippumatta yöllisistä hengityskatkoksista ja ylipainosta, jotka tiedetään verenpaineen kohottajiksi.

Tutkimuksessa kattavat unimittaukset tehtiin 784 keskimäärin 75-vuotiaalle miehelle, joiden verenpaine oli normaali tutkimuksen alkaessa. Miehiä seurattiin runsaan kolmen vuoden ajan.

Vaikutus liittyi hidasaaltouneen eli univaiheeseen, jonka aikana hengitys ja verenkierto ja aivojen sähköinen toiminta ovat tasaisia ja rauhallisia. Verenpainetaudin riski oli suurimmillaan miehillä, joiden yöunesta alle neljä prosenttia kului hidasaaltounessa.

Tällaiset miehet myös heräilivät ja nukkuivat lyhyempiä yöunia, mutta kun nämä ja monet muut seikat huomioitiin, hidasaaltounen vähyys oli yhä vahvin verenpainetautiriskin selittäjä.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat uskottavia, ja samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin. Uniongelmat on yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja moniin mielenterveyden häiriöihin. Riittämätön uni saattaa myös lyhentää elinikää.

Tulokset julkaisi lääketieteellinen Hypertension-lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2011)
http://hyper.ahajournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje