Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uskonnollisuus voi vähentää masennuksen uusiutumista

Uskonnollisuus voi vähentää masennuksen uusiutumista

Uskonnollisten ihmisten masennus saattaa uusiutua tavallista harvemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Aiemmassa tutkimuksessaan tutkijat havaitsivat uskonnollisuuden liittyvän myös pienempään masennusriskiin. Nyt julkaistussa selvityksessä seurattiin runsasta sataa silloin tutkitun jälkeläistä. Jälkeläisiä seurattiin kymmenvuotiaasta kaksikymppisiksi.

Tuona aikana vakavia masennuksia todettiin neljänneksen vähemmän osallistujilla, joille kymmenvuotiaana uskonnollisuus ja henkisyys olivat hyvin tärkeitä. Aktiivinen uskonnon harjoittaminen tai kirkkokunta eivät vaikuttaneet yhteyteen. Yhteys oli sen sijaan vahvempi osallistujilla, joiden vanhemmista jompikumpi oli sairastanut masennusta.

Tarkemmassa analyysissa uskonnollisuus pienensi vain masennuksen uusiutumisten eikä uusien masennusten riskiä. Osallistujat olivat protestantteja tai katolisia.

Uskonnollisuus ja henkisyys on aiemmin yhdistetty mm. aivohalvauksen jälkeisen masennuksen ja ahdistuksen lievittymiseen. Myös muunlaisia terveyshyötyjä on raportoitu, mutta tulokset ovat ristiriitaisia ja voivat selittyä hyvin monella seikalla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2011;DOI:10.1176/appi.ajp.2011.10121823)
http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/abstract/appi.ajp.2011.10121823v1

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje