Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Magnesiumilla mahdollisesti diabetesta ehkäisevä vaikutus

Magnesiumilla mahdollisesti diabetesta ehkäisevä vaikutus

Paljon magnesiumia ravinnostaan saavat saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta muita todennäköisemmin. Suomalaiset saavat magnesiumia eniten viljavalmisteista, perunasta ja kasviksista, hedelmistä ja marjoista, kahvista ja maitovalmisteista.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta meta-analyysitutkimuksesta, jossa 13 magnesiumtutkimuksen aineistot analysoitiin uudestaan. Osallistujia tutkimuksissa oli yhteensä 540 000, joista vajaat 25 000 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Jokainen sadan milligramman lisäys päivittäisessä magnesiumin saannissa pienensi diabetesriskiä noin 14 prosenttia, analyysi osoitti. Yhteys näytti vahvalta etenkin ylipainoisilla eikä selittynyt osallistujien sukupuolella, perinnöllisellä diabetesalttiudella, seurantojen pituudella eikä tutkittujen asuinpaikalla.

Magnesiumin vähyyttä on havaittu myös verenpainetautisilla sekä sepelvaltimotautia ja kroonisia kipuja potevilla, mutta magnesiumin osuus tautien synnyssä on epäselvä. Lisäksi raskausmyrkytys, eräät sydämen rytmihäiriöt ja vaikeat astmakohtaukset lievittyvät magnesiumruiskeilla, vaikka potilaalla ei varsinaista puutosta olisikaan.

Suomalaissuositusten mukaan miesten tulisi saada magnesiumia 350 mg päivässä ja naisten 280 mg. Magnesium on keskeinen sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2011;34:2116–2122)
http://care.diabetesjournals.org/content/34/9/2116.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje