Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla A-vitamiinilisät pelastaisivat 600 000 lasta vuosittain

A-vitamiinilisät pelastaisivat 600 000 lasta vuosittain

A-vitamiinilisät voisivat vähentää kehittyvien maiden lapsikuolemia jopa neljänneksellä. Vuosittain näin voisi säästyä jopa 600 000 lapsen henki, tutkijat kirjoittavat British Medical Journalissa.

Näyttö A-vitamiinilisien hyödyistä on tutkijoiden mukaan niin vakuuttava, ettei asian selvittäminen uusissa lumekontrolloiduissa tutkimuksissa olisi eettistä. Tutkimusten sijaan voimavarat pitäisikin suunnata vitamiinien saamiseen lapsille, jotka niitä tarvitsevat.

A-vitamiini on tarpeen mm. immuunijärjestelmän ja silmien toiminnalle. Tämän vuoksi vitamiinin puutos altistaa hyvin monille sairauksille. Kuolemien lisäksi vitamiinilisät vähentäisivät ainakin ripulia, tuhkarokkoa ja silmävaivoja, tutkijat arvioivat.

Tulokset perustuvat 43 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, jotka yhteensä koostuivat noin 200 000 lapsen terveystiedoista. Nuorimmat lapset olivat puoli- ja vanhimmat viisivuotiaita.

WHO on jo pitkään toteuttanut A-vitamiiniohjelmia eri puolilla maailmaa, mutta silti arviolta 190 miljoonaa alle viisivuotiasta kärsii A-vitamiinin puutoksesta.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2011;343:d5094)
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d5094.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje