Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vuorokausimittaus kustannustehokkain verenpaineen toteaja

Vuorokausimittaus kustannustehokkain verenpaineen toteaja

Brittitutkimuksen mukaan vuorokauden kuluessa kotioloissa tehtävä verenpaineen seuranta on paitsi paras myös kustannustehokkain keino diagnosoida verenpainetauti. Säästöjä syntyy koska vuorokausirekisteröinti tunnistaa potilaat, joiden verenpaine todella on korkea ja estää turhat lääkitykset sellaisilta, joiden verenpaine on korkea vain lääkärin vastaanotolla.

Tutkijat perustavat näkemyksensä mallinnukseen, jossa verenpaineen eri mittaustapoja verrattiin yli 40-vuotiaiden hypoteettisessa aineistossa. Osallistujien oletettiin käyneen lääkärissä jo yhdessä mittauksessa, jossa heidän verenpaineensa oli todettu kohonneeksi eli yli 140/90 mmHg.

Mallinnuksen mukaan vuorokausirekisteröinti olisi kustannustehokkaampi kuin tavallinen lääkärikäynnillä tehty diagnoosi, mutta se peittosi myös kotimittaukset, tutkijat raportoivat.

Vuorokausirekisteröinnissä potilas kantaa automaattista mittaria, joka käynnistyy itsestään esimerkiksi puolen tunnin välein. Seuraavana päivänä potilas vie mittarin lääkäriin, missä tulokset puretaan. Yleensä menetelmää käytetään vaikeasti hoidettavan verenpainetaudin arviointiin, mutta myös ns. valkotakkihypertension toteamiseen. Valkotakkihypertensiossa verenpaine kohoaa jännityksen vuoksi lääkärin tai hoitajan mitatessa, mutta on normaali kotioloissa.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2011;doi:10.1016/S0140-6736(11)61184-7)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2811%2961184-7/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje