Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Orgaaniset ympäristömyrkyt yhteydessä aikuistyypin diabetekseen

Orgaaniset ympäristömyrkyt yhteydessä aikuistyypin diabetekseen

Ympäristössä pitkään säilyvät ympäristömyrkyt saattavat altistaa aikuistyypin diabeteksen kehittymiselle, hiljattain julkaistu suomalaistutkimus osoittaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tukijoiden havainto on uusin viittaus orgaanisten ympäristömyrkkyjen haitoista ihmisen terveydelle. Viimeksi diabetesyhteys todettiin elokuun alkupuolella julkaistussa ruotsalaistutkimuksessa.

Suomalaisten tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja siinä seurattiin kahtatuhatta Helsingissä vuosina 1934–1944 syntynyttä miestä ja naista. Osallistujien lapsuudessa POP-yhdisteet eli pysyvät orgaaniset ympäristömyrkyt eivät vielä olleet levinneet ympäristöön, joten osallistujat olivat altistuneet niille vasta aikuisena. Altistus määritettiin vuonna 2003 otetuista verinäytteistä.

Diabetesriskiin liittyivät orgaanisiin torjunta-aineisiin kuuluvat oxyklordaani, trans-nonakloori ja DDE. Niille runsaasti altistuneet olivat sairastuneet aikuistyypin diabetekseen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin henkilöt, joiden veressä yhdisteitä oli vähiten. Erityisesti ylipainoisten riski suureni altistuksen myötä, mikä on todettu myös aiemmin.

Tutkijat muistuttavat, että ennen lisätutkimuksia ei voi päätellä aiheuttavatko myrkyt diabetesta vai liittyykö suurempi altistus ja diabetes toisiinsa jostain muusta syystä. Syy-seuraussuhdetta kuitenkin selvitetään parhaillaan useissa tutkimuksissa.

Merkittävä osa POP-yhdisteistä on nykyään kiellettyjä, mutta koska yhdisteet säilyvät ympäristössä erittäin pitkään, niille altistutaan vielä kauan. Yhdisteet myös kasautuvat ravintoketjussa, minkä takia liha ja Suomessa etenkin kala ovat merkittäviä orgaanisten ympäristömyrkkyjen lähteitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2011;34:1972–1979)
http://care.diabetesjournals.org/content/34/9/1972.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje