Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aliravitsemus nuoruudessa altistaa sydän- ja verisuonitaudeille

Aliravitsemus nuoruudessa altistaa sydän- ja verisuonitaudeille

Nälänhätä etenkin nuoruusvuosina suurentaa riskiä sairastua sepelvaltimotautiin myöhemmin elämässä. Hollantilaistutkimuksen tulos osoittaa, että kasvavan lapsen ja nuoren aliravitsemus voi merkittävästi vaikuttaa tulevaan terveyteen.

Tutkimukseen värvättiin 7 800 naista, jotka olivat 0–21-vuotiaita vuosien 1944–1945 nälänhädän alkaessa. Tuolloin Hollannin länsiosien väestö joutui pärjäämään 400–800 kilokalorin päiväannoksilla puolen vuoden ajan.

Kun tutkijat selvittivät naisilta kuinka pahasti nälänhätä oli heitä koskenut, vahvin yhteys havaittiin naisilla, jotka olivat vakavasti aliravittuja 10–17-vuotiaina. Sepelvaltimotauti oli heillä 38 prosenttia yleisempi kuin naisilla, jotka olivat säästyneet nälänhädältä lähes kokonaan.

WHO:n tietojen mukaan yli 900 miljoonaa ihmistä kärsii aliravitsemuksesta, ja noin kuudennes kehitysmaiden lapsista syntyy pienikokoisena aliravitsemuksen seurauksena. Aliravitsemuksen takia merkittävä osa maailman väestöstä saattaa siis altistua sepelvaltimotaudille ja muille kroonisille sairauksille.

Tutkimuksen julkaisi lääketieteellinen European Heart Journal -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011;DOI:10.1093/eurheartj/ehr228)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2011/08/24/eurheartj.ehr270.extract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje