Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psoriaasi mahdollisesti myös rytmihäiriön riskitekijä

Psoriaasi mahdollisesti myös rytmihäiriön riskitekijä

Psoriaasi-ihotautia potevat sairastuvat terveitä todennäköisemmin eteisvärinä-rytmihäiriöön sekä aivoinfarkteihin, tanskalaistutkimus osoittaa. Psoriaasiin kuuluvat tulehdukselliset piirteet todennäköisesti selittävät yhteyden.

Psoriaasi on yhdistetty aivohalvauksiin aiemmissakin tutkimuksissa. Myös muun muassa sydänkohtaukset, diabetes, verenpainetauti ja masennus ovat heillä tavallista yleisempiä.

Tanskalaisten tutkimuksessa Tanskan koko väestön kattavista terveysrekistereistä poimittiin lähes 37 000 kansalaista, jotka sairastivat lievää psoriaasia sekä 2 800 vakavaa tapausta. Heitä verrattiin psoriaasin suhteen terveeseen väestöön.

Vuodet 1997–2006 kattaneen seurannan aikana lievää psoriaasia potevat alle 50-vuotiaat sairastuivat eteisvärinään puolitoista kertaa todennäköisemmin ja vakavaa tautia potevat lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin terveet samanikäiset. Yli 50-vuotiailla yhteys oli heikompi.

Aivoinfarktit olivat puolestaan noin 2–3 kertaa yleisempiä psoriaasipotilailla kuin terveillä, mutta yhteys oli jälleen heikompi yli viisikymppisillä potilailla. Samantyyppisiä ikäeroja on havaittu aiemmissakin tutkimuksissa.

Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se näkyy hilseläiskinä eri puolilla kehoa. Nivelissä tauti voi aiheuttaa mm. arkuutta ja aamujäykkyyttä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011;doi:10.1093/eurheartj/ehr285)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2011/08/12/eurheartj.ehr285.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje