Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vähäinenkin liikunta on tyhjää parempaa

Vähäinenkin liikunta on tyhjää parempaa

Virallisia liikuntasuosituksia vaatimattomatkin ponnistelut auttavat välttymään sepelvaltimotaudilta. Vaikutus on silti suurempi, kun liikuntaa harrastaa enemmän.

Liikunta on pitkään tiedetty hyväksy sydämelle ja verisuonistolle, mutta vähemmän selvää on kuinka vähällä liikkumisella hyödyt saa. Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että jo viidentoista minuutin reipas päivittäinen liikunta auttaa sairauksien välttämisessä ja antaa lisävuosia.

Nyt julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa 150 minuuttia viikossa eli parikymmentä minuuttia päivässä kohtalaisen raskasta liikuntaa harrastavat sairastuivat sepelvaltimotautiin 14 % harvemmin ja 300 minuuttia liikkuvat 20 % harvemmin kuin sellaiset, jotka eivät harrastaneet lainkaan liikuntaa vapaa-ajallaan.

Yli 300 minuutin viikkoliikunta lisäsi hyötyjä hieman. Sairastumisriski laski myös alle 150 minuutin viikkotahdilla, mutta vaikutus oli pienempi, tutkijat kirjoittavat.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa havainnot vahvistavat liikunnan terveellisyydestä kertynyttä vahvaa tutkimusnäyttöä. Tulokset myös kannustavat liikkumaan, vaikka harrastus jäisi alle virallisten liikuntasuositusten.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä. Siinä yhdistettiin 33 aikaisemman tutkimuksen aineistot ja analysoitiin ne uudestaan.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2011;124:789–795)
http://circ.ahajournals.org/content/124/7/789.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje