Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiineilla ehkä odottamaton sivuvaikutus - vähentävät infektiokuolemia

Statiineilla ehkä odottamaton sivuvaikutus - vähentävät infektiokuolemia

Kolesterolia alentavat statiinilääkkeet saattavat olla huomattavasti laajavaikutteisempia kuin tähän asti on tiedetty. Jos brittitutkimuksen tulokset pitävät paikkansa, ne voivat myös vähentää infektioista ja hengitysteiden sairauksista aiheutuvia kuolemia.

Statiineihin on yhdistetty tulehdusta vähentäviä vaikutuksia aiemminkin, mutta brittien havainto on silti hämmästyttävä ja odottamaton. Statiinien varsinainen hyöty on sydänkohtausten ja muiden sydän- ja verisuonioireiden ehkäisyssä.

Tutkimuksessaan tutkijat seurasivat alun perin ASCOT-statiinitutkimukseen satunnaistettuja potilaita kaikkiaan yhdentoista vuoden ajan eli kahdeksan vuotta pitempään kuin alkuperäisessä tutkimuksessa. Tutkimuksella oli lääketehtaan rahoitus.

Alkuperäisen tutkimuksen päätyttyä valtaosa verrokeista oli aloittanut statiinilääkityksen, mutta tästä huolimatta ASCOTissa statiineilla lääkittyjen kokonaiskuolleisuus oli 14 prosenttia vähäisempää. Lääkeryhmäläisistä 520 ja verrokeista 460 kuoli seurannan aikana.

Toisin kuin olisi voinut olettaa, eroa eivät selittäneet sydäntaudeista johtuvat kuolemat, vaan infektio- ja hengityssairauksista johtuvien kuolemien vähentyminen. Syöpäkuolleisuuteen lääkitys ei vaikuttanut.

Statiinien vaikutusten on aiemminkin nähty jatkuvan lääketutkimusten lopettamisen jälkeen, mutta tätä ennen havainnot ovat rajoittuneet sydänoireisiin. Tämän vuoksi tutkijat ovat havainnoistaan ymmällään eivätkä osaa selittää mistä ne johtuvat. Samasta syystä tuloksiin kannattaa suhtautua varauksella ennen kuin ne vahvistetaan uusissa tutkimuksissa.

Tutkimuksen julkaisi European Heart Journal.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2011;DOI:10.1093/eurheartj/ehr333)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje