Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Imettäminen ei estä ihottumia

Imettäminen ei estä ihottumia

Täysimetys ei säästä vauvaa ihottumilta vaikka rintaruokintaa jatkaisi yli neljä kuukautta. Brittitutkimuksen tulos on mielenkiintoinen, sillä 4–6 kuukauden täysimetys on joissain tutkimuksissa vähentänyt allergisia ihottumia. Tämä on mm. vaikuttanut useiden maiden imetyssuosituksiin.

Brittien tutkimus perustuu jättimäiseen 51 000 lasta ja 21 maata kattavaan astma- ja allergiatutkimukseen. Tiedot ihottumista, imettämisestä ja sen kestosta saatiin vanhemmilta, minkä lisäksi lapsille tehtiin prick-testit ja ihotarkastus.

Lasten vertailussa kävi ilmi, että ihottumat olivat yhtä yleisiä riippumatta siitä, miten pitkään lasta oli imetetty. Tulos oli sama kehittyneissä ja kehittyvissä maissa.

Tutkijat muistuttavat, että vaikkei imettäminen ehkäisekään ihottumaa, on rintamaito silti ylivoimaisesti parasta ravintoa vauvalle. Täysimetys edistää vauvan normaalia kehitystä, vahvistaa äidin ja lapsen suhdetta ja voi mm. vähentää kätkytkuoleman riskiä.

Suomessa täysimetystä suositellaan jatkettavan 4–6 kuukauden ajan. Käytännössä kuitenkin vain 60 prosenttia alle kuukauden ikäisistä, 15 prosenttia viiden kuukauden ikäisistä ja vain prosentti yli puolivuotiaista on pelkällä rintaruokinnalla.

Tutkimuksen julkaisi British Journal of Dermatology -lehti.

Uutispalvelu Duodecim
(British Journal of Dermatology 2011)
http://www.wiley.com/bw/journal.asp?ref=0007-0963&site=1

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje