Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää näyttöä skitsofrenian ja infektioiden yhteydestä

Lisää näyttöä skitsofrenian ja infektioiden yhteydestä

Infektioiden on pitkään ajateltu altistavan skitsofrenialle. Nyt tähän viittaavia tuloksia on saatu lisää.

American Journal of Psychiatry -lehdessä julkaistut tutkimukset vihjaavat ainakin kahden eri infektion ja skitsofrenian yhteyteen.

Tanskalaistutkijoiden tutkimuksessa toxoplasma gondii -loiseliön vasta-aineet yhdistettiin naisten riskiin sairastua myöhemmin skitsofreniaan. Tutkimuksessa vasta-ainepitoisuuksia mitattiin 45 000 äidiltä ja vauvalta synnytyksen aikoihin vuosina 1992–1995, minkä jälkeen heitä seurattiin vuoteen 2008.

Riski sairastua skitsofreniaan oli suurentunut niillä äideillä, joiden vauvojen vasta-ainepitoisuudet olivat suurimmat. Vauvojen vasta-aineet olivat peräisin äidistä, joten niitä käytettiin äidin vasta-aineiden mittarina.

Toisessa tutkimuksessa tyypin 1 herpesvirus (HSV1) yhdistettiin aivojen muutoksiin skitsofreniaan jo sairastuneilla. HSV1-positiivisten potilaiden aivojen harmaassa aineessa todettiin surkastumista verrattuna muihin potilaisiin ja terveisiin verrokkeihin. Muutokset sijoittuivat aivojen pihtipoimuun, ja ne todettiin vuoden aikana tehdyissä aivojen magneettikuvauksissa.

Nykykäsityksen mukaan skitsofrenia puhkeaa siihen alttiilla henkilöllä sisäisen tai ulkoisen stressin seurauksena. Alttius voi olla perinnöllistä tai syntyä varhaiskehityksen aikana. Nyt julkaistut havainnot viittaavat siihen, että infektiot todennäköisesti ovat yksi skitsofrenian syntyyn vaikuttavista monista ympäristötekijöistä.

Skitsofreniaa sairastaa arviolta 50 000 suomalaista.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2011;168:814–821)
http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/abstract/168/8/814

(American Journal of Psychiatry 2011;168:822–830)
http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/abstract/168/8/822

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje