Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Urheilijoiden äkkikuolemat luultua yleisempiä (25.08.2011)

Urheilijoiden äkkikuolemat luultua yleisempiä (25.08.2011)

Urheilun aikana sattuvat äkilliset kuolemat eivät ole yleisiä, mutta niitä tapahtuu silti enemmän kuin tähän asti on arvioitu. Tuoreen ranskalaistutkimuksen mukaan joka vuosi miljoonasta ihmisestä noin 5–17 kuolee äkillisesti urheilun aikana. Valtaosa heistä on miehiä.

Tutkijat havaitsivat lisäksi, että vaikka melkein kaikissa tapauksissa kohtausta oli todistamassa muita ihmisiä, vain joka kolmatta uhria elvytettiin. Elvyttäminen ymmärrettävästi paransi potilaan selviytymismahdollisuuksia.

Urheilun aikana tapahtuvia äkkikuolemia on totuttu pitämään lähinnä nuorten kilpaurheilijoiden vaarana, mutta ranskalaisten tulosten perusteella suuri osa uhreista on vanhempia, keskimäärin 46-vuotiaita. Eniten äkkikuolemia sattuu pyöräillessä, hölkätessä ja jalkapalloa pelatessa.

Ranskalaisten tulokset perustuvat vuosina 2005–2010 tehtyyn kansalliseen kyselyyn. Mukaan valittiin 10–75-vuotiaita. Äkkikuolemat pääteltiin ambulanssitilastoista. Tapauksia etsittiin myös mediasta ja varmistettiin viranomaisilta äkkikuolemiksi.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2011;124:672–681)
http://circ.ahajournals.org/content/124/6/672.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje