Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lapsena syövän sairastaneilla vaikeuksia työmarkkinoilla (25.08.2011)

Lapsena syövän sairastaneilla vaikeuksia työmarkkinoilla (25.08.2011)

Suuri osa syöpään sairastuvista lapsista paranee, mutta monilla hoidot johtavat terveysongelmiin myöhemmin elämässä. Näiden vaikeuksien takia mm. työttömyys on yleistä, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehdessä, ja sen perusteella fyysisistä terveysongelmista kärsivät ovat työttömiä kahdeksan kertaa todennäköisemmin kuin lapsena syöpää sairastaneet, mutta aikuisena oireettomat.

Fyysisten vaivojen lisäksi neurologiset ja psyykkiset vaikeudet sekä muistioireet selittivät työttömyyttä. Neurokognitiiviset vaikeudet heijastuivat myös työssäkäyvien naisten pärjäämiseen. Niistä kärsivät naiset olivat todennäköisemmin osa-aikatyössä tai vähemmän koulutetuissa tehtävissä. Tutkimukseen osallistui 5 800 lapsuuden syövästä parantunutta 25-vuotiasta.

Suomessa syöpään sairastuu vuosittain noin 150 lasta. Lähes 80 prosenttia heistä selviää sairaudesta, mutta osalla syöpä uusiutuu aikuisena.

Uutispalvelu Duodecim
(Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2011;doi:10.1158/1055-9965.EPI-11-0239)
http://cebp.aacrjournals.org/content/early/2011/08/15/1055-9965.EPI-11-0239.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje