Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liiat verikokeet voivat aiheuttaa anemian infarktipotilaalle (24.08.2011)

Liiat verikokeet voivat aiheuttaa anemian infarktipotilaalle (24.08.2011)

Liian innokas verikokeiden ottaminen voi lisätä sydäninfarktiin sairastuneiden anemioita ja hidastaa heidän toipumistaan, yhdysvaltalaistutkijat varoittavat.

Yhdysvaltalaiset selvittivät asiaa lähes 18 000 infarktipotilaan sairaalarekistereistä vuosilta 2000–2008. Sairaalahoidon aikana joka viidennelle potilaalle kehittyi anemia.

Selvitys osoitti, että sairaalahoidon aikana anemiaan sairastuneilta oli otettu selvästi muita enemmän verinäytteitä. Anemiaan sairastuneilta verta oli otettu keskimäärin 170 ml, kun muiden keskiarvo oli noin 80 ml. Joka kahdeksannelta anemiaan sairastuneelta verikokeisiin oli kulunut yli 300 ml verta. Yksi verinäyteputki vetää noin 3 ml verta.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat, että etenkin riskipotilaiden verinäytteet tulisi pitää minimissään. Verta tulisi myös ottaa niin vähän kuin testien tekemiseen riittää. Tutkijat muistuttavat myös, että verikokeiden lisäksi monet muut seikat aiheuttavat anemiaa sairaalapotilaille.

Tulokset julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2011;doi:10.1001/archinternmed.2011.361)
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/archinternmed.2011.361

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje