Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiini saattaa vaikuttaa kuukautisten alkamiseen (23.08.2011)

D-vitamiini saattaa vaikuttaa kuukautisten alkamiseen (23.08.2011)

Kuukautiset näyttäisivät alkavan aikaisemmin tytöillä, jotka saavat vähänlaisesti D-vitamiinia, tuore tutkimus vihjaa. Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kuukautiset alkavat hieman aikaisemmin pohjoisten leveyspiirien alueilla, joissa aurinkoaltistus on vähäistä, kuin eteläisissä maissa. Tämä sai tutkijat selvittämään D-vitamiinin vaikutusta.

Tutkimuksessa veren D-vitamiinipitoisuus (25-hydroksikolekalsiferoli) mitattiin 242 keskimäärin yhdeksänvuotiaalta kolumbialaistytöltä. Kuukautisten alkamisesta tiedusteltiin mittauksia seuraavien 30 kuukauden ajan.

Seurannan aikana kuukautiset alkoivat 57 %:lla tytöistä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 50 nmol/l, mutta vain 23 %:lla tytöistä, joiden veressä D-vitamiinia oli runsaasti eli yli 75 nmol/l.

Kun analyysissa huomioitiin tyttöjen paino ja ikä tutkimuksen alussa, kuukautiset alkoivat kaksi kertaa todennäköisemmin tytöillä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli pienin. Keskimäärin kuukautiset alkoivat pienimmän pitoisuuden ryhmässä 11,8 vuoden ja suurimman pitoisuuden ryhmässä 12,6 vuoden iässä.

Suomessa veren 25-hydroksikolekalsiferolin eli kalsidiolin normaaliarvoina pidetään 40–80 nmol/l pitoisuutta.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2011;DOI:10.3945/ajcn.111.018168)
http://www.ajcn.org/content/early/2011/08/10/ajcn.111.018168.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje