Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla ASA-lääkityksen lopettaminen lisää sydäninfarktin vaaraa (18.08.2011)

ASA-lääkityksen lopettaminen lisää sydäninfarktin vaaraa (18.08.2011)

Asetyylisalisyylihappo- eli ASA-lääkityksen lopettaminen lisää sydänpotilaiden vaaraa saada uusia sydänoireita, brittiläistutkimus osoittaa. Tutkijat pitävät havaintoa huolestuttavana, sillä lähes puolet asetyylisalisyylihapon pitkäaikaisista käyttäjistä keskeyttää lääkityksen. Lääkkeitä käytetään mm. uusien sydänoireiden ehkäisyyn.

Tutkimusta varten tutkijat poimivat rekistereistä tiedot 39 000 sydän- ja verisuonitautia tai aivoverenkiertohäiriötä sairastavasta 50–84-vuotiaasta, jotka olivat aloittaneet päivittäisen asetyylisalisyylihappolääkityksen (75–300 mg) vuosina 2000–2007. Kolmivuotisen seurannan aikana 346 osallistujaa kuoli sepelvaltimotautiin ja 876 sai sydänkohtauksen.

Tulosten perusteella lääkityksen 31–180 päivää aikaisemmin lopettaneet potilaat saivat sydänkohtauksen 60 prosenttia todennäköisemmin kuin lääkitystä jatkaneet. Vaara ei riippunut siitä, kuinka kauan potilaat olivat olleet lääkityksellä. Lääkityksen lopettaminen ei lisännyt sepelvaltimotautikuolemien riskiä.

Uutispalvelu Duodecim
BMJ 2011;343:d4094
http://www.bmj.com/content/343/bmj.d4094

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje