Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uniapnean oireet palaavat nopeasti jos ylipainehoito lopetetaan (17.08.2011)

Uniapnean oireet palaavat nopeasti jos ylipainehoito lopetetaan (17.08.2011)

Obstruktiivisen uniapnean hoidossa käytettävän CPAP-ylipainehengityshoidon vaikutukset alkavat kadota jo vuorokaudessa, jos hoito lopetetaan, tuore tutkimus osoittaa.

CPAP-hoidossa hengitysteihin luodaan jatkuva positiivinen hengitystiepaine, joka estää obstruktiivista uniapneaa aiheuttavan ylähengitysteiden ahtautumisen.

Tutkimuksessa 41 obstruktiivista uniapneaa sairastavaa satunnaistettiin kahdeksi viikoksi joko ryhmään, jossa hoitoa jatkettiin entisellään, tai koeryhmään, jossa CPAP-laitteet säädettiin käytännössä pois päältä.

Hoidon lopettamisen myötä obstruktiivisen uniapnean oireet palasivat viimeistään muutamassa vuorokaudessa, minkä seurauksena myös päiväaikainen uneliaisuus lisääntyi. Myös uniapneaan kuuluvat haitalliset verisuonivaikutukset vähitellen palasivat, verenpaine kohosi ja syke nousi.

Tulokset ovat hyvä osoitus siitä miten suuri apu CPAP-ylipainehoito uniapneapotilaalle on. Uniapneaa potee arviolta kaksi prosenttia naisista ja neljä prosenttia miehistä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2011;doi:10.1164/rccm.201106-0964OC)
http://ajrccm.atsjournals.org/cgi/content/abstract/201106-0964OCv1

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje