Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Astmaatikkojen hampaat alttiita kariekselle (17.08.2011)

Astmaatikkojen hampaat alttiita kariekselle (17.08.2011)

Hampaiden reikiintymistä aiheuttava karies on suomalaistutkimuksen mukaan etenkin astmaa sairastavien riski. Tämän vuoksi astmaatikkojen tulisi kiinnittää erityistä huomiota hampaidensa terveyteen ja pestä ne säännöllisesti.

Havainnot perustuvat meta-analyysiin, jossa yhdistettiin 25 aikaisempaa tutkimusta, joissa oli selvitetty astman ja karieksen yhteyttä. Yhteisanalyysin perusteella astmaatikoiden kariesriski olisi noin kaksinkertainen verrattuna terveisiin.

Tulokset eivät paljastaneet miksi astmaan liittyy kariesriski, mutta varteenotettava syyllinen on astmalääkkeet, joiden roolista hampaiden reikiintymisessä on jonkin verran näyttöä. Lääkkeet voivat mm. vähentää syljen erittymistä ja kuivattaa suuta ja siten altistaa kariekselle. Myös muut mekanismit ovat mahdollisia.

Tutkimus tehtiin Oulun yliopistossa professori Jouni Jaakkolan johdolla. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2011;doi:10.1093/aje/kwr129)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2011/08/09/aje.kwr129.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje